Hyppää sisältöön

Naton puolustusministerit antoivat tukensa Suomen Nato-integraation tavoitteille

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2024 15.36
Tiedote

Naton puolustusministerit antoivat kokouksessaan 14.6.2024 poliittisen tukensa Suomeen perustettavalle maavoimajohtoportaalle (Multi Corps Land Component Command, MCLCC) sekä eteentyönnetylle maavoimajoukkojen läsnäololle (Forward Land Forces, FLF) Suomessa.

"Ryhdyimme viime vuonna valmistelemaan Nato-tavoitteitamme Suomen turvallisuuden maksimoimiseksi. Talven ja kevään aikana olemme edistäneet tavoitteita aktiivisesti ministeritasolla, sotilasjohdon kanssa ja Naton eri toimielimissä. Olen erityisen tyytyväinen, että tänään kaikki Nato-maat antoivat poliittisen tukensa Suomen tavoitteille. Suomen Nato-integraatio etenee kannaltamme suotuisasti ja oikeaan suuntaan", puolustusministeri Antti Häkkänen kertoo.

Suomen tavoitteiden taustalla oli arvio Naton pelotteen ja puolustuksen kehittämisestä kattamaan myös liittokunnan uudet vastuualueet Suomessa ja Ruotsissa.

"Näillä päätöksillä Suomen turvallisuus vahvistuu. Naton maavoimajohtoporras ja turvallisuustilanteen mukaan skaalattava maavoimaläsnäolo Suomessa sekä Suomen vahvat kansalliset suorituskyvyt luovat erittäin vahvan pelotteen ja puolustuksen kokonaisuuden Pohjois-Eurooppaan, Itämeren alueelle ja sen myötä koko Natolle", puolustusministeri Häkkänen sanoo.

Lisäksi liittokunnan puolustusministerit antoivat poliittisen tukensa Suomen sekä muiden pohjoismaiden siirtymisestä Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan alaisuuteen.

"Pohjoismaiden siirtyminen Norfolkin alle sai poliittisen tuen. Olemme tyytyväisiä, että vuoden sisällä Vilnan huippukokouksesta saavutimme merkittävää edistystä. Nato ottaa vakavasti kaikkien liittolaisten puolustuksen ja nyt linjattava kokonaisuus vahvistaa koko liittokunnan pelotetta ja puolustusta", ministeri Häkkänen sanoo.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa osastopäällikkö, ylijohtaja Janne Kuusela, puh. 0295 140 300.

Orpon hallitusohjelma Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka